استاد عبدالباسط و تلاوتی که پایاننامه یک مسیحی شد
به نقل از پایگاه خبری الجمهور، ۳۶ سال پیش در چنین روزی(۳۰ نوامبر ۱۹۸۸) شیخ عبدالباسط عبدالصمد، صاحب حنجره طلائی قرائت و معروف به صوت مکه از میان ما رفت؛ قاری نامداری که میلیونها نفر از اقصی نقاط جهان تا به امروز به تلاوت او گوش فراداده و با صوت نیکوی او انس گرفتهاند.
عبدالباسط از بزرگترین قاریان قرآن تاریخ جهان اسلام به شمار میآید که با صدای ملکوتی و منحصر به فردش، مکتب شاخصی در تلاوت بنیان نهاد و منبع الهام عاشقان قرآن در همه جهان شد.
پرورش در محیط قرآنی
در سال ۱۹۲۷ در روستای «مراعزه» در شهر «ارمنت» استان «قنا»ی مصر متولد شد و در محیطی قرآنی پرورش یافت.
پدرش شیخ عبدالصمد و پدربزرگش شیخ «محمد عبدالصمد» از برجستهترین حافظان و قاریان قرآن بودند و شیخ ابوداود، پدربزرگ مادری او، از عرفای زمان خود بود که مقبرهای معروف در شهر ارمنت مصر دارد.
عبدالباسط در شش سالگی به مکتبخانه رفت و در ۱۰ سالگی موفق به حفظ کل قرآن شد.
او به تلاوتهای قاریان برجستهای مانند شیخ محمد رفعت و شیخ ابوالعینین شعیشع گوش میداد و همین امر سبب شد که استعدادش در تلاوت قرآن رشد کند و با وجود سن کم، به تلاوت قرآن بپردازد و به قاری مشهوری در مصر تبدیل شود.
فرازی از تلاوت استاد عبدالباسط از سوره قدر
عبدالباسط در سال ۱۹۵۰ برای زیارت مقبرههای منتسب به اهل بیت(ع) به قاهره رفت و در شب میلاد حضرت زینب(س) در مسجد «سیده زینب(س)» فرصت یافت که تلاوتی در برابر بسیاری از عاشقان قرآن ارائه دهد، هنگامی که قرآن تلاوت کرد، صوت ملکوتیاش حضار را به وجد آورد و آن شب نقطه آغاز شهرتش در مصر و خارج از آن بود.
درخشش در رادیو مصر
شیخ عبدالباسط در سال ۱۹۵۱ در آزمون رادیو قرآن مصر شرکت کرد و رتبه ممتاز گرفت و بلافاصله به یکی از قاریان برجسته رادیو تبدیل و شهرتش روز به روز بیشتر شد و رادیو هر هفته زمان مشخصی را به تلاوتهای او اختصاص داد؛ به لطف تلاوتهای شیخ خرید رادیو در مصر با استقبال مواجه و صوت او به بخشی از زندگی روزمره شهروندان مصری تبدیل شد.
بسیاری از پادشاهان و رؤسای جمهور کشورها تلاوت عبدالباسط را دوست داشتند، ملک محمد خامس از پادشاهان مغرب(مراکش) یکی از علاقهمندان صوت او بود و از عبدالباسط خواست تا برای همیشه در این کشور اقامت گزیند؛ اما او نپذیرفت و مؤدبانه عذرخواهی کرد.
مأمون عبدالقیوم، رئیسجمهور اسبق مالدیو احترام زیادی برای این قاری مصری قائل بود و در سال ۱۹۸۷ در فرودگاه مالدیو از او به گرمی استقبال کرد.
کسب نشانهای افتخار
عبدالباسط نشانهای زیادی را از کشورهای مختلف از آن خود کرد که نشان بهرهوری فکری از مراکش، نشان لیاقت اندونزی، نشان طلای پاکستان در سال ۱۹۵۸، نشان رادیو مصر در پنجاهمین سالگرد رادیو در سال ۱۹۸۴، نشان درجه یک علوم و هنر در لیلة القدر در سال ۱۹۹۰ و نشانهایی از تونس، لبنان، سوریه و عراق از جمله آنها بود.
او در مسجدالاقصی قرآن تلاوت کرد و مفتخر بود که در معراجگاه این مسجد موفق به تلاوت قرآن شده است، این تلاوت تأثیر عمیقی در میان مخاطبانش داشت.
تلاوت استاد عبدالباسط؛ پایاننامه عالم مسیحی
صوت عبدالباسط توجهات بسیاری را به خود جلب کرد و حتی یکی از علما و اندیشمندان مسیحی پایاننامه دکترای خود را به صوت ملکوتی و تأثیر منحصر به فرد تلاوتهای این قاری مصری اختصاص داد.
شیخ عبدالباسط عبدالصمد نماد جاودانه جهان قرائت شد و مکتبی فنی در تلاوت بنیان نهاد که صوت نیکو و منحصر به فرد و احساس عمیق و نوآوری در تلاوت از شاخصههایش بود؛ تلاوتهای او منبع الهام نسلهای آینده و سمبل تلاوت در جهان اسلام شد.
گرامیداشت سالگرد در رادیو قرآن مصر
امروز شنبه ۲۰ نوامبر رادیو قرآن مصر با یادآوری سالگرد درگذشت اسطوره تلاوت در جهان اسلام، بخشی از برنامههای خود را به این قاری مصری اختصاص داده و در ساعات مختلف به پخش تلاوتهای استاد عبدالباسط اقدام میکند و در لیست تلاوتهای منتشره از این رسانه، نام عبدالباسط در کنار دیگر قاریان مصری بارها تکرار شده است.
این قاری مصری در ۳۰ نوامبر ۱۹۸۸ به دلیل بیماری هپاتیت و دیابت پس از سالها خدمت به قرآن در ۶۱ سالگی در حالی دار فانی را وداع گفت که میراثی جاودانه از تلاوتهایش را از خود به یادگار گذاشت؛ میراثی که هنوز هم احساسات مسلمانان در سراسر جهان را برانگیخته و شعلهور میکند و مایه افتخار امت اسلام و دوستداران تلاوت در سراسر جهان است.