ترتیل خوانی در ماه مبارک رمضان

بسم الله الرحمن الرحیم

فاقرؤوا ما تیسر من القرءان

اخیراً هجمه ای در فضای مجازی در خصوص مسئله ترتیل خوانی و قرائت قرآن در ماه رمضان به راه افتاده است که بنده در نقد این صحبتها موارد زیر را عرض میکنم:

اولا اینکه اقراء قرآن به دو شکل انجام میشه.
اقراء کوثری
اقراء تکاثری

هر دو اقراء هم بدون اشکال هست اما افراط در هر کدام موجب انحراف و غفلت سایر جوانب قرآنی خواهد شد. در بعضی از ایام مثل ماه مبارک رمضان تاکید بر زیاد خواندن قران هست که از نوع دوم اقراء می باشد. اصولا زیادخوانی منافاتی با قرآن دانی ندارد. آن چیزی که در سیره نبوی تحت عنوان ۱۰ آیه ۱۰ آیه مطرح است، جنبه آموزشی و سیره اموزشی حضرت هست نه جنبه اقراء. و در ضمن تک بعدی نگاه کردن به مسائل، سایر موارد تاریخی رو زیر سوال میبره. تلاوت روزانه ابن مسعود برای پیامبر که از نوع اقراء تکاثری بوده، با این اوصاف کار غلطی محسوب می شود. برای اقراء تکاثری هم روایت داریم که قران را در سه روز کمتر ختم نکنید. یعنی حد اقراء تکاثری سه روز هست فلذا خواندن آیات زیاد منافاتی با فهم ندارد. دستور قرائت روزانه ۵۲ آیه در روز بدون فهم معنا هست و ارتباطی با معنی نداره. مقصود، خواندن آیات قران و انس با قران هست. صرفا اگر کسی حتی برای ثوابش هم قرآن زیاد بخونه اشکالی نداره. هر کس به نوع و شکل خاصی با قرآن مانوس هست. نباید انس با قران را برای مردمی که اهل خواندن قران نیستند سخت کرد. این طیف افراد زیاد هستن که هنوز مسئله قران خواندن را نتوانسته اند برای خود حل کنند. انچه که ماتیسر قرآن خوانی هست به قدر توان افراد تعریف شده و حد نهایی آن نیز قرائت ۱۰۰۰ آیه در روز است که حضرت رسول فرمود کسی که ۱۰۰۰ آیه در روز قرائت کند در ثواب رسالت من با من شریک است. پس با این اوصاف این احادیث و روایات همه مشکل دارند. باید مردم را تشویق کرد که در وحله اول قرآن بخوانند و بیشتر هم بخونن. همین خواندنها موجب نورانیت انسان میشه. و در خلال این اقراء تکاثری باید اقراء تکاثری هم داشت. یعنی گاهی اوقات اقراء تکاثری و گاها اقراء کوثری. مهم این هست که هر دو لحاظ بشه. یعنی انسان در روز یک یا چند آیه بخواند و تفکر کند تا اصلاح گری صورت بگیرد و روزانه ۵۲ آیه نیز قرائت کند. اینها تضادی با هم ندارند. این چیزی که توسط این طیف فکری مطرح می شود اقراءکوثری هست. اقراءکوثری حد و کمال قرآن خوانی هست ولی این قرآنی خوانی و قرآن فهمی برای همه مقدور نیست و باید زیر نظر اهلش انجام بشه. باید با راهنمایی دیگران باشه تا فهم درست حاصل بشه. ترتیل خوانی یک سنت حسنه برای ختم قرآن و انس با آیات قران هست و هدف آن از ابتدا نیز قرائت بیشتر آیات قران بوده. اصلا اصالت این مدل قرائت برای همین موضوع هست.
این مدل حرف زدنها در ظاهر خیلی قشنگه ولی در باطن کسانی که این حرفها رو میزنن در اصل ریشه خود قرائت قرآن و قرائت منغومه قران رو قصد دارند که بزنن.

محمدکاکاوند – ماه رمضان ۱۳۹۶

محمد کاکاوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *