حصری قاری مصری که نقشه صهیونیستها را برملا کرد
شیخ «محمود خلیل الحصری»، قاری بزرگ جهان اسلام در ۱۷ سپتامبر ۱۹۱۷ در روستای شبرا النمله از توابع طنطا در استان الغربیه مصر متولد شد. از همان کودکی پدرش او را راهی مکتبخانههای قرآنی کرد. او اولین کودکی بود که توانست در ۸ سالگی موفق به حفظ کل قرآن شود. وی هر روز به مسجد احمدیه روستای خود رفت و آمد داشت و در جلسات درس آنجا حاضر میشد. الحصری بعد از یادگیری قرائتهای ده گانه در دانشگاه الازهر، به تحصیل علوم قرآنی در همانجا مشغول شد. در سال ۱۹۶۱، الحصری اولین کسی در جهان بود که موفق به ضبط صوتی تلاوت قرآن کریم با روایت حفص از عاصم شد. بعد از برگزیده شدن او در مسابقه رادیو قرآن مصر، این رادیو به مدت ۱۰ سال منحصرا تلاوت شیخ حصری را پخش کرد.
صوت روحنواز الحصری هر روز در هر کوی و برزنی؛ در اماکن عمومی، بازار و میان کسبه و در مراسم عزاداری شنیده میشد. به خاطر ویژگی خاصی که صورتش وجود داشت، به او لقب شیخ القراء مصر را داده بودند. برخی نیز در توصیف صوت او نوشتهاند: «صوت یعی ما یقول»: صدایی که میفهمد آنچه را که میگوید. او اولین کسی بود که برای حفظ منافع قاریان قرآن کریم اقدام به تاسیس انجمن قاریان قرآن کرد. در سال ۱۹۶۰ به عنوان شیخ الشیوخ قاریان مصری تعیین شد. پس از آن به عنوان کارشناس مجمع مطالعات اسلامی و رئیس انجمن تصحیح مصاحف قرآنی انتخاب و به عنوان مشاور امور قرآنی در وزارت اوقاف مشغول به کار شد.وی برای نشر قرائتهای صحیح قرآن کریم به پنج قاره جهان مسافرت کرد و در طول سفرهایی که داشت، غیرمسلمانان زیادی به وسیله او به دین اسلام گرویدند. شیخ الحصری در سفری که به لندن داشت، با تلاوت خود موجب حیرت سران بلندپایه انگلیسی شد. استاد الحصری در عشق به قرآن سر از پا نمیشناخت به حدی که اگر فرزندانش از او تقاضای پول می کردند، میزان پول را منوط به میزان حفظ قرآن میکرد. در طول عمر پربرکتی که داشت دست به تألیفاتی زد که مهمترین آنها: احکام قراءه القرآن الکریم، والقراءات العشر من الشاطبیه والدره، والنهج الجدید فی علم التجوید، و رحلاتى فی الإسلام بودند.
او در سفری که به کویت داشت، مصحفهایی یافت که از سوی صهیونیستها مورد تحریف قرار گرفته بودند. او با این اقدام مقابله کرد و نقشه صهیونیستها را برملا ساخت.
الحصری در سال ۱۹۶۷ به عنوان رئیس انجمن قاریان جهان انتخاب شد. شیخ القراء مصر پس از ۵۵ سال زندگی با قرآن در ۲۴ نوامبر سال ۱۹۸۰ بعد از اینکه نماز عشا را به پایان رساند، دار فانی را وداع گفت. شیخ الحصری، پیش از وفات به خانوادهاش وصیت کرد که یک سوم داراییاش را در کارهای خیر مصرف و خانهاش را به مسجد تبدیل کنند.او در کنار اساتیدی چون عبدالباسط، منشاوی و مصطفی اسماعیل به سبب تأثیرگذاری در جهان اسلام به عنوان یکی از چهار قاری بزرگ دوران معاصر نام برده میشود. استاد الحصری در واپسین روزهای عمر خود به ساخت مسجد و کانونی دینی و مدرسهای در زادگاه خود اقدام و یک سوم از ثروت خود را در راه خدمت به قرآن و حافظان قرآن وقف کرد. محمود خلیل الحصری ۲۴ نوامبر ۱۹۸۰ در مسافرتی که به کشور کویت داشت، درگذشت.
فیلم | الحصری؛ نخستین قاری قرآن صاحب کاست تلاوت ترتیل