با تحلیلهای سطحی قدردانش نبودیم
تفضل خدا شامل حال عبدالباسط شد
وی افزود: خدا خواست تا عبدالباسط در کشور مصر که در آن بهترین زمینه برای شکوفایی تلاوت فراهم است، به دنیا بیاید و آثاری بینظیر از خود برای قرآنیان به جای بگذارد. سه نفر شاهکار بودند و نقش آنان در رشد فرهنگ قرائت از بقیه اثرگذارتر بوده است: مصطفی اسماعیل، منشاوی و عبدالباسط. قاریان نسل قبل آنها مثل عبدالفتاح شعشاعی و علی محمود و قاریان نسل بعدشان مثل لیثی، شحات، حصان، غلوش و … هم قابل احتراماند، اما آن سه نفر، مثل ستاره در آسمان قرائت میدرخشند.
قاری بینالمللی کشورمان با بیان اینکه تفضل خدا شامل حال عبدالباسط شده است، اظهار کرد: ایشان با اینکه تنوع لحنی کمتری نسبت به مصطفی اسماعیل داشت، اما آنچنان گیرا تلاوت میکرد که همه را مجذوب میساخت. تلاوت او ویژگیهایی ممتاز دارد که همه به آن اذعان دارد؛ همچون نفس طولانی، تحریرهای موزون و منحصر به فرد، زنگ خاص و انعطاف صدا.
وقتی مردم مصر به یاد عبدالباسط افتادند
منصوری اظهار کرد: پدرم، وقت سحر، تلاوت عبدالباسط را میشنید و من با صدای او از خواب بیدار میشدم. این شد که به تلاوت عبدالباسط علاقهمند شدم و به سبک او خواندم. تلاوت سوره مطففین در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی نیز هدیهای بود که از جانب خداوند به من ارزانی شد، پس از آن بسیاری از مقامات کشورهای مسلمان همچون ولیعهد اردن و پادشاه مراکش از من خواستند تا در کشورشان به تلاوت بپردازم. حافظ اسد، رئیسجمهور فقید سوریه، وصیت کرد در مراسم ترحیمش، قرآن بخوانم و عمرو موسی، وزیر خارجه وقت مصر، از من دعوت کرد تا مدتی در مصر زندگی کنم.
این قاری و حافظ کل قرآن ادامه داد: مدتی که در مصر سکونت داشتم، در مسجدی که عبدالباسط تلاوت میکرد به تلاوت میپرداختم و مردم از اینکه یاد و خاطره عبدالباسط برایشان زنده شده بود، منقلب میشدند و اظهار شوق میکردند. در آن برهه، خانواده عبدالباسط و قاریانی همچون نعینع و طبلاوی به منزل ما رفتوآمد داشتند. امیدوارم خداوند همه را عامل به قرآن بگرداند و با قرآن محشور کند، چراکه هدف از قرائت، عمل به قرآن است.
تکنیکهای صوتی عبدالباسط را فراموش نکنیم
احمد ابوالقاسمی، مدرس و قاری بینالمللی قرآن کریم، نیز در این برنامه رادیویی اظهار کرد: غفلت بزرگ درباره عبدالباسط، تکنیکهای صوتی اوست. کسانی که اطلاع ندارند و تحلیل درستی ندارند، عموماً میگویند عبدالباسط صدای خوبی داشت و به خاطر این مطرح شد. در حالی که اینگونه نیست، شاید صدها نمونه از صدای عبدالباسط وجود داشته باشد، اما تنها هوش و ذکاوت عبدالباسط توانست از آن صدا استفاده کند.
وی افزود: یکی از ویژگیهای مغفول دیگر درباره تلاوت عبدالباسط، انعطاف صدای اوست. او در کسری از ثانیه میتوانست صدای خود را از پرحجمترین حد صدا به کمترین حجم آن برساند، گویی او تنها قاریای بود که میتوانست صدا را به یکباره از صد به صفر بیاورد و هیچ مشابهی در جهان قرائت ندارد.
مدرس و قاری بینالمللی تصریح کرد: به واسطه برخی تحلیلهای غیرکارشناسانه و سطحی، قدر و ارزش تلاوت استاد عبدالباسط دانسته نمیشود و گمان میکنند که فقط واجد صدای خوب بوده است. تلفیق نغمات ساده و تأثیرگذار با صدای خاص، اقدام و تکنیک هوشمندانهای از جانب او بود که باعث شده است تلاوتش تأثیرگذار باشد.
یاد پسر از پدر
به گزارش ایکنا، یاسر عبدالباسط، فرزند عبدالباسط، نیز در برنامه رادیویی «محله تلاوت» در سخنان کوتاهی اظهار کرد: ۱۹ ساله بودم که پدرم فوت کرد. خدا را شکر میکنم که پسر چنین پدری بودم. روزهای جمعه مرا با خود به جلسه میبرد و به حفظ و قرائت تشویق میکرد. عموم ایرانیان قرآندوست هستند و به پدر من ارادت دارند، حتی از او تقلید میکنند و این برای خود ما هم جالب است.
یاسر عبدالباسط درباره سالگرد ارتحال پدرش گفت: این روزها تلاوت نادری از استاد از رادیو مصر پخش میشود و اعضای خانواده به یاد او ختم قرآن انجام میدهند.